Heb je weleens gehoord van de Wet van Parkinson? Of van het Student Syndrome? Die tijd ligt toch al ver achter je?

Parkinson’s law en Student Syndrome

Volgens de wet van Parkinson heeft het werk (van een taak) de neiging uit te dijen naar de beschikbare tijd om die taak te realiseren. Student syndrome refereert aan uitstelgedrag; mensen zullen zich alleen aan een taak zetten op het laatst mogelijke moment voor de deadline (een garantie voor stress omdat je geen buffer meer hebt voor tegenvallers…)

Je zou zeggen dat bovengenoemde ‘wet en syndroom’ een gedroomde combinatie vormen; werk alleen met deadlines en je hebt geen probleem meer met Parkinson’s law. Maar hoewel veel mensen onder druk het beste presteren, raakt op termijn de accu leeg als er altijd sprake is van een gevoel achter de feiten aan te lopen en nog zoveel te ‘moeten’.

Herkenning bij Parkinson’s law?

Als je jezelf vooral herkent in de Wet van Parkinson, betekent dit dat je veel effectiever kunt zijn in je werkaanpak. Hoe doe je dat? Ten eerste is het gebruik van de stopwatch een prima hulpmiddel.  Als je met aandacht aan een taak werkt; hoeveel tijd neemt de eerste versie in beslag? En de tweede versie na controle? Monitoren hiervan geeft al veel duidelijkheid.

Stop altijd uiterlijk na versie 3; de meerwaarde van nog een keer nakijken weegt echt niet meer op tegen de extra tijd die dit vraagt!

Als je wat meer zicht hebt op benodigde tijdsduur; ga werken met eigen deadlines. Met een buffer voor uitloop, maar met een afgebakende tijd per taak waar je je aan gaat houden. Dit vraagt in aanvang veel discipline, maar na een tijd wordt dit vanzelfsprekender. En de beloning is groot: je ervaart veel meer rust en voldoening, omdat je weet dat aan het einde van de taak nog tijd over hebt!

Heb je meer last van het Student Syndrome?

Dan ben je de eeuwige uitsteller die achter de feiten aanholt! Eérst nog even mijn mail verversen (voor de 88e keer die dag!), éérst nog even naar de wc, kopje thee, telefoontje plegen, hoorde ik nu een pling??! Kortom hoe lastiger de taak, hoe groter het uitstelgedrag….. er zijn verschillende trucjes om hier mee om te gaan, maar het draait allemaal om discipline en focus. Weet jij van jezelf wat jouw ‘toptijd’ is op een dag? Dan is het dat hét moment om je agenda te blokken voor lastige klussen.  Zorg dat je alle afleidingen gedurende dat blok uitzet.  Zoek bij voorkeur een plek op waar je ongestoord kunt werken. Je zult zien als je dit op structurele basis aanpakt, je veel effectiever zult werken, het gevoel krijgt weer grip op je werk (en jezelf!) te krijgen en minder stress ervaart!

Hedwig